Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

23.11.2013 6525

Bölüm Tanıtımı

 

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

ALANIN TANIMI: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

ALANIN AMACI: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış, nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

ALANIN DALLARI

  • MUTFAK,
  • PASTACILIK,
  • SERVİS,
  • BAR,
  • HOST-HOSTESLİK

 

İSTİHDAM ALANLARI:

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
2. Pastanelerde,
3. Kurum mutfaklarında,
4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
5. Yemek fabrikalarında,
6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde
7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda çalışabilirler.

 

EĞİTİM SÜRESİ

 

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

 

1. Alandaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlilikleri kazanabilecektir.

 

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. Okulda, ilgili mevzuat doğrultusunda komisyon oluşturularak, mülakat yapılır ve başvuran öğrencilerin; fiziki görünümü, mesleğe ilgi ve yatkınlığı, anlama-kavrama, ifade ve ikna becerisi, özel yetenekleri, kişisel özellikleri, vb. konularda değerlendirilerek başarılı olanların kayıtları yapılır.